vrijdag 5 juli 2013

Burgos, 5 juli

Vanmorgen om half zes op pad en we kregen een aardige klimpartij en keien op het parcours. Het belooft weer een mooie dag te worden, de tiende al op rij onder de blauwe hemel. Al lopende op de hoogvlakte zie je helemaal in de verte Burgos liggen. Dan duurt het nog kilometers en uren voordat je bij de stadsgrens bent. Voordat je dan in het centrum bent weet je waarom de meeste mensen de bus nemen. Ik zie weinig herkenning van een aantal jaren geleden toen we hier met de caravan waren. Kennelijk kom ik nu van een heel andere kant. Wij hebben ons zelf getrakteerd op een hotel. Ik deel de kamer met Thomas en we houden hier tevens een rustdag. Wat een zaligheid, ik heb al lekker in bad gelegen en het bed is ook luxe. We zijn allemaal naar een Eucharistieviering in de kathedraal geweest om half acht. De landen van de aanwezigen pelgrims werden opgenoemd. Een aparte ervaring. Nu zitten we lekker buiten op een terras op het eten te wachten. Jeroen heeft gebeld en van Bart kreeg ik een smsje. Het is 26 gr. Het is gezellig druk in de stad. Er is hier een nationale feestweek gaande maar ik ben er nog niet achter ter gelegenheid waarvan.
Wordt vervolgd.

woensdag 3 juli 2013

Belorado, 3 juli

Nou dat met die kippen was voor onze tijd denk ik. Er zat zeggen en schrijven 1 kip in een hok in een ruimte die tegen de kerk aangebouwd was. Misschien was de rest elders aan het scharrelen, of 'geploft'.
Vanmorgen om kwart over zes vertrokken, het daglicht moest nog komen. We hebben warm weer gehad de laatste dagen. In die grote slaapzalen bleef de warmte ook lekker hangen.  Je kunt met zekerheid vaststellen dat mijn schoenen nu wel droog zijn. Het is ook heerlijk dat we tegenwoordig op een droge ondergrond kunnen lopen. Ook vandaag werden we weer verrast door de natuur: teunisbloemen, wilde kamille, korenbloemen en gierst in de bloei. Het is opmerkelijk hoeveel mensen uit andere werelddelen ook op dit pad lopen uit Brazilië, Japan, Korea. We hebben voor vandaag onze locatie kunnen bespreken. We hebben een kamer met twee stapelbedden en Thomas, de Duitser die ik een paar dagen geleden had ontmoet is ook bij ons op de kamer. Het ritme zit er goed in: lopen, douchen, wassen en bijkomen.
Morgen krijgen we een zwaar traject van 24,3 km. Met hoogteverschillen wordt dit als een lastig parcours aangeduid. Er is onweer voorspeld.

Santodomingo de Lascars, 2 juli

Ola, hier Ben ik weer even. Gisteren liepen we van de ene naar de andere grote slaaplocatie. We kwamen bij de herberg in Najera aan, best wel een grote plaats met een mooi gebouw. Kleine kamers met vier of zes stapelbedden per kamer. Na een poos in de rij te hebben gestaan, eindelijk aan de beurt, gedoe met paspoort en gegevens noteren, kregen we te horen dat de herberg vol was. Dat is het nadeel dat we hier niet konden reserveren. Het alternatief was een locatie van de gemeente, deze was veel groter maar je sliep wel met 100 man/vrouw op een zaal. Je begrijpt wel voordat het stil was het al weer tijd om eruit te gaan, het was zomaar weer half zes. De wandeling van vandaag ging vooral door mooie velden met veel hoogteverschillen en vergezichten. Mooie bloemen maar geen bomen die voor schaduw zorgden. Gelukkig was het niet meer zo heet. Na een flink stuk van ongeveer drie uren wandelen, kwamen we in een nieuwe wijk van Cireuna aan. We passeerden nieuwe golfbanen, mogelijkheid om koffie te drinken. Wel dacht ik nog het zal wel duur zijn, maar dat viel mee,gewone prijs voor de pelgrim. Nu nog twee uren lopen en we zijn in de plaats Santodomingo de Lascars. We arriveerden er om half twaalf. We moesten wachten, dus de rugtas in de rij. We slapen nu in de Abbaye Cistercienne, met kleine kamers. Kan weer even bijkomen. In deze plaats is ook de kerk waarin ze kippen houden wat ook in de boekjes wordt vermeld. We gaan er vanmiddag even kijken, maar eerst de was doen en uitrusten.

Een knuffel voor het kroost.


nog 578 km!

Logrono, 30 juni

Mooie wandeling

Weer een stralende dag, vroeg op pad en er staat een fris windje. De zon kwam er ook weer lekker bij, dat is wat anders dan in de Pyreneeën. Voordat het te warm zal worden nl. 28 gr. liepen we in de ochtend flink door. Een prachtige wandeling wat is de natuur hier nog mooi. Brem en talrijke klaprozen, die de rogge- en korenvelden opvrolijkten. Dan waren er weer hele stukken bos met die bekende naaldbomen. Ook wilde paarse bloemen waarvan ik nu even de naam niet meer weet. Wel ging het van laag naar hoog met wel 30% stijging. Doordat we zo vlot hadden door gelopen waren we om 11 uur al op onze locatie. Dat was te vroeg om te stoppen. Eerst maar eens cafee americano of te wel zwarte koffie met een broodje ei met bacon. Het witbrood voedt alleen niet zo, je hebt gauw weer trek. Aan mijn tafeltje kwam Thomas zitten, een pelgrim uit Duitsland. Bleek ook al drie maanden onderweg te zijn. Hij is via Zwitserland (door de sneeuw) gelopen, aardige vent. We zijn dus nu in Logrono, een leuke stad met veel terrasjes die goed gebruikt werden. We slapen in een gemeente-pelgrimsopvang. Het is uitkijken met je was, omdat we met zovelen zijn. Je komt steeds dezelfde mensen tegen, een Pool op de fiets, iemand uit Korea en veel Spanjaarden in verband met het feest van Jacobus de Meerdere op 25 juli. Het is nu al de vijfde dag op rij met mooi weer. Er wordt zelfs 36 gr. voorspeld. We vertrekken daarom steeds vroeg, we zijn dan meestal om een uur of twee in de herberg. Onze pauze van 15 minuten houden we in de regel om de twee en een half uur.
Mijn dagelijkse portie fruit bestaat uit kiwi's en tomaten.

Bij deze wil ik Dirk en Janny, Jur en Joke de Kruijf van harte bedanken voor jullie reacties!

dinsdag 2 juli 2013

Los Arcos, 29 juni

De zon

Ola, vandaag is het zaterdag. Wat een verschil met het weer in Frankrijk. Natuurlijk kan het ook hier zomaar weer anders zijn, maar voorlopig hebben we nu mooi weer. We hebben net weer een mooie wandeling achter de rug, we hoefden niet zoveel te klimmen vandaag. Dat kwam goed uit, mooie paden door stukjes bos, velden en akkers. Wederom langs wijnvelden. We kwamen bij een bron waar zelfs wijn uitkwam naast een met fris water. Iedereen koos voor wijn, in gang gezet door een groot wijnhuis in Irache. Voor een vol glas wijn was het nog te vroeg om half acht, maar even doorlopen voor verse koffie. Na een uur kwam het dorp Vilamayor-de-monjardin inzicht, dus koffie. Trouwens wat een verschil in prijs met een paar weken geleden. Het was nog twee uren lopen en het begon al lekker warm te worden. We zijn nu in een refugio in Los Arcos met veel meer pelgrims, van alles wat.

Estella, 28 juni

Bloemen

Als je vroeg naar bed gaat, ben je de andere ochtend vroeg wakker. De haan moest nog kraaien of ik stond om 6 uur naast mijn bed. Vanaf half zeven konden we een ontbijtje kopen. Die slaan we heus niet over, per slot van rekening moet de motor weer draaien. Om goed kwart voor zeven stonden we klaar voor de volgende etappe. Het werd weer een leuke wandeling met mooie paadjes. De berm, begroeid met veel klaprozen en andere prachtige bloemen, leek wel op de Keukenhof. Er zaten nu ook weer stevige klimmers bij en paden met grove keien. We kwamen langs wijn-en olijfvelden. Akkers met graan en koren en terreinen met koolzaad, waar nu de peulen aanzaten. In de maand mei was alles nog geel, maar dat was in Frankrijk. Vandaag liepen we van Punte la Reina op 346 meter naar 500 meter en passeerden we nog wat leuke dorpen. In een daarvan in Cirauqui hielden we koffiepauze met een welverdiend chocoladebroodje, na die klim. Via een poort onder het gemeentehuis door, nog even een stempel dat we er geweest waren en weer verder. Goed dat ik mijn stok nog steeds heb, want op dit stuk zag ik de eerste slang. We zitten dus in Estella op 417 meter in een jeugdherberg op je 65ste! Mooie kamer met zes bedden. De was wordt weer gedaan, we hebben met z'n drieën gauw een machine vol voor vijf euries, dus klaar is deze pelgrim. We gaan zo even de stad in, het is lekker warm dus terrasweer. Bovendien is er een festival met muziek en lekkere hapjes.