donderdag 16 mei 2013

Guerigny woensdag 15 mei

Vannacht weer regen. Het is maar 10 gr. Thermo-ondergoed aan en regenbroek. We hebben in een klein plaatsje koffie gedronken en ze hadden warempel wifi. De langdurige regen ging over in buien. De tocht ging behalve door de bossen en weide-gebieden langs een gele deken van bloeiend koolzaad. Dan weer door een plaats van vergane glorie: oude fabriekspanden en lege kazernes. Gelukkig zijn mijn voeten weer in orde en de rugzak is mijn vriend geworden. We leren het wel. Dan doemt onze slaapplaats op en naar Frans pelgrimgebruik gereserveerd, vandaag wordt het een hotel(letje), een eigen kamer dus.

Boulon, dinsdag 14 mei

Vandaag na een Frans ontbijtje, stukje stokbrood, een lepeltje confituur en een kopje thee, zijn we weer op pad. Het wordt niet zo'n grote afstand vandaag, ongeveer 18 km. Dat komt wel eens zo uit in verband met het eerstvolgende slaapadres. Gisteren kwamen we twee pelgrims tegen op de fiets die op een praatje uit waren, wel gezellig hoor. Zij waren net een week onderweg. Zij keken ervan op dat wij al zo lang aan het lopen waren, maar ja op de fiets leg je al gauw 80 km of meer per dag af. Het is nog steeds droog en bewolkt en af en toe komt de zon tevoorschijn. Het is koud maar voor de rest gaat het goed met ons.

Gulpy maandag 13 mei

Na een koude nacht en een goed ontbijt konden we er weer tegen, dit keer zonder regen. Wij gingen weer 25 km verder over een aardig vlakke route met hier en daar een kleine klim. Niet zo erg als gisteren. Aan het einde van de middag had ik de was weer aan de lijn op mijn slaapkamer, want er was wel een wasmachine maar geen zon. We zijn dus in Gulpy (wat een rare naam?) en ja wel aan de Rue St. Jaques de Compostelle. Morgen het ontbijt in het restaurant waar we ook warm konden eten, daar is ook wifi dus kon dit bericht eruit. Verbinding voor bellen en sms is zeer slecht hier op het platte land.

Le Chemin zondag 12 mei

Vanuit Vezelay kwamen we na 25 km aan in Le Chemin.
We zitten in een herberg die door een Nederlander wordt gerund. Een soort pelgrimschuurtje met zes bedden, waarvan er vijf in gebruik zijn door ons, een Duitser en een Belg. (het lijkt wel een mop)








Meer nieuws niet binnengekregen.

maandag 13 mei 2013

Vezelay vrijdag 10 en zaterdag 11 mei

Gisteren aangekomen in Vezelay. Een mijlpaal 700 km plus nog alle verkeerd gelopen kilometers. Na een grote klim kwamen we bij de Basiliek uit. Bijzonder hoor, de hele tijd was hij al in beeld alleen heel klein en nog ver weg. Een prachtig bouwwerk! We hadden nog fantastische ontmoetingen. Marie-Helene bij wie we donderdagavond sliepen, zelf ook pelgrim, vol van haar pelgrimverhalen, zo herkenbaar. Marc een Fransman die we bij haar ontmoetten en die we hier weer hebben gezien. Marnix was er ook weer. 's Avonds hadden we met z'n zessen een heerlijke Bourgondische maaltijd.
Maar goed we gingen ons eerst melden, we hadden voor twee nachten besproken. Toen werden we onaangenaam verrast, want 'onze' plaatsen waren al vergeven. Als alternatief konden we op een luchtbed in het gras onder een partytent slapen. Nou dat werd hem dus niet, zeker niet na zo'n tocht. We hebben Marc ingeschakeld die in een goedkoop hotelletje sliep, dichter bij de kerk en daar hadden we waarachtig meer geluk. Heerlijk droog en warm, een goed bed en een douche. De eigenaar van het hotel is de dochter van de burgemeester van Vezelay en die ging er 'wat' aan doen. Wat dat zullen we wel nooit te weten komen, maar goed wij hadden onderdak. De andere ochtend vertelde Lous dat ze niet verder zou gaan lopen. Ze had overal pijn en haar lijf wilde niet meer. De laatste dagen waren ook behoorlijk zwaar geweest in die modder. Helaas moest ze tot dit besluit komen en het was even slikken. Samen lieten we een traan, ze was een maand lang mijn maatje tijdens deze reis. Deze rustdag zal ik niet gauw vergeten. We hebben er wel wat van gemaakt: de Basiliek bekeken, en lekker op een terras gezeten, even de toerist uithangen.

Ervy le Chatel maandag 6 mei 2013

Ieder zijn eigen huisje in een land dat niet zoveel water heeft gekend in bijna 60 jaar. Wij hadden droge voeten maar om ons heen is het ondergelopen en vooral naar het zuidoosten. We weten nog niet of we hier morgen weg kunnen, weg wel maar misschien alleen voor een paar kilometers. Dat horen we morgen in het cafĂ© waar we gaan ontbijten. In ons 'huisje' is namelijk niets, alleen twee stapelbedden een stoel en een douche. Meer hebben we ook niet nodig. Gisterenmorgen namen we afscheid van de Soeurs Oblates. We hadden het er goed. We moesten heel Troyes door om naar het zuidwesten verder te gaan. Gisteren was het prachtig weer, zelfs warm. We sliepen in een Gites de France in Bouilly. We zaten daar heerlijk in de tuin in de zon en de was droogde. Verder was er niets te koop.  's Avonds konden we nog wel een pizza eten, met een klein biertje uit een klein plastic bekertje, dat allemaal in een soort piratenschip. Gelukkig kostte het niet veel en de maag was gevuld. Omdat het zo geregend had in de nacht, gingen we maar niet door het bos. We hadden het wel even gehad met die modder, maar die departementale wegen zijn ook niet alles. Auto's en vrachtwagens die langs je heen racen. Via kleine dorpen en navraag bij locale mensen konden we de route aardig blijven volgen. Bij een van de momenten van twijfel vroegen we aan een bewoner van een mooi huis of we op de goede weg waren. Hij riep ons binnen in zijn garage omdat het zo regende, even later kwam hij met zijn kaart erbij. Hij vroeg ons of we zin in koffie hadden en zo kwam het gesprek op gang. Waar we vandaan kwamen en ons doel. Hij vond het helemaal geweldig helemaal lopend uit Nederland.

St.Cyr les Colon woensdag 8 mei

Alweer twee dagen en 50 km verder. We zitten nu in een mager zonnetje en koude wind op de stoep van de gemeente herberg. We wachten op de persoon die de sleutel moet geven.
Vanmorgen vertrokken we om 8 uur uit Collan. We liepen naar Chablis, inderdaad van de bekende wijn, maar vanmorgen dronken we er koffie. Het regende en niet zo'n klein beetje. We liepen door de wijngaarden. Gelukkig waren de overstromingen minder geworden. We zijn een paar keer flink verkeerd gelopen en hebben dus veel meer kilometers gemaakt.
Nu zitten we in een herberg met elf anderen. Helaas geen pelgrims. We hebben wat soep gemaakt (uit een pakje) en we aten wat van onze picknick. Alle winkels dicht vanwege een feestdag. Morgen Hemelvaartsdag ook alles dicht. Onze voorraad slinkt dus ook onze rugzakken worden lichter. Eergisteren echt helemaal verkeerd gelopen. Door de overstromingen was de route uit het boekje niet te volgen. Dat hebben we geweten. Om ons wat op te vrolijken gingen we tussen de middag in een restaurant eten. Lous en ik dronken er een goed glas Chablis bij. Vervolgens moesten we nog 12 km heuvel op heuvel af. Hele gebieden stonden onder water en het stroomde wild door de beken en rivieren. Nu heeft het net gestortregend en heel erg geonweerd.